Biografie (Dutch)

Atelier: Kunststad (M6),
NDSM-werf, Amsterdam-Noord

Ester Eva Damen volgde na de Rietveld Akademie en Nederlandse Film en TV academie (scenario & regie) een werkperiode aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (film/video). Ze behaalde een lesbevoegdheid in Kunstgeschiedenis en rondde een master af in Art studies (Artistic Research) aan de Universiteit van Amsterdam. De door Ester Eva Damen geïnitieerde stichting ‘la Jetée’ stimuleert sinds 2007 cross-over projecten.

Het werk van Ester Eva Damen kan worden gezien binnen een context van beeldende kunst. Binnen de manifestatie ‘het Eeuwig Lichaam’ was een filminstallatie te zien in Rome en Utrecht (2004-05) in samenwerking met kunstenaar Anook Visser en filosoof Erik Hagoort. In 2010 was de installatie ‘A fire called home’ te zien, verschillende projecties op vloer en wand naar aanleiding van een verblijf in de woestijn bij de Bedoeïenen. In 2010-12 liet ze in samenwerking met Joris Berger een reizend labyrint zien onder de titel ‘Schets voor een Stad’. Juni 2019 was van haar een installatie te zien in galerie Nieuw Dakota in Amsterdam met materiaal uit Valencia. Juli 2020 liet ze een video installatie zien in NDSM Fuse onder de titel ‘Stories of Absence’. Ze werkt op dit moment samen met Suzan Tunca en de Nederlands-Italiaanse componist Giuliano Bracci.

Ester Eva Damen schrijft freelance over film. Ze maakte een aantal korte films waaronder de 16mm z/w film ‘Windhangen’ (1998). Ze schreef enkele dramascenario’s voor regisseur Ineke Houtman waarvan werd gerealiseerd (binnen de reeks ‘Kort’ van de NPS) ‘Sahara’ (2007). Ze bereidt een film voor over Friese Poëzie (‘Rûzje Wyn/ Wind Blow’, 2021).

Samenwerking van film met dans en nieuwe muziek is een van de rode draden in haar werk. Ze werkte regelmatig samen met choreografe Angela Köhnlein en componist Yannis Kyriakides. Hun dansfilm ‘RHOmbos’ (2001) – met live uitvoering van het Asko ensemble – draaide o.a. in het Groninger Museum, IFFR, tijdens het Holland Festival en werd uitgezonden door de NPS. Ze werkte met Christina Viola Oorebeek en slagwerker Arnold Marinissen aan de korte film ‘Edges’ en voltooide met choreografe Marta Reig Torres een video installatie, ‘To Santiago’ (2009). Ester Eva Damen voltooide een film(installatie) in Istanbul (2015) met danseres Suzan Tunca (ICK). Ze werkte recent samen met de dansers Ilana Reynolds en Sabrina Huth tijdens hun project ‘You Are Here’ (2019). Met deze dansers werkt ze nu aan een film/theaterproject in Berlijn (‘A meeting which never took place’, 2021).